Blog: Als onderwijs en robotica elkaar raken

Dat onderwijs een fascinerend vakgebied is, hoeven we je niet te vertellen. Een ander boeiend vakgebied, dat bij nader inzien niet eens zo ver van onderwijs af staat, is robotica. Sterker nog: onderwijs en robotica hebben opvallend veel raakvlakken. Onderwerpen als interactie, taalbegrip, informatieverwerking, samenwerken en lerend vermogen passen prima in zowel een robotica- als in een onderwijscontext.

Als deze twee vakgebieden elkaar raken, ontstaat er een krachtige wisselwerking. Het mensachtige uiterlijk van Eddy zorgt voor een intrinsieke motivatie bij leerlingen om te leren door interactie. Leerkrachten krijgen extra mogelijkheden om thematische lessen te maken die aansluiten op verschillende niveaus.

Laat je inspireren!

Eddy de interactierobot

"Daar is Eddy!" lees ik op de website van Eddy de onderwijsrobot. Blijkbaar is de robot een man. Of een jongetje, want met zijn 58 centimeter heeft hij zo'n beetje de lengte van een kindje van een paar maanden oud. Waarom een jongetje… en geen meisje? Ik kijk nog eens goed naar zijn foto. Nu zie ik het, met zijn driehoeksvormige bovenlijf is hij wel echt een man. Hij heeft zelfs biceps en een...

Robots in de klas, welkom in de toekomst!

In de serie the Jetsons (1962) werd ons een mooie toekomst beloofd: leven in de ruimte! Het huishouden wordt gedaan door robot Rosie en de kleine Elroy Jetson krijgt in de Little Dipper School les van een juf-robot. Mijn zoon (8): Wat een leuk plaatje. Het lijkt me leuk een robot als juf te hebben, want die kan alles onthouden. Hij ziet vooral voordelen. Ik ben zelf iets kritischer.

VIDEO: "Toen Eddy voor het eerst ging staan, was ik verkocht."

Marielles eerste kennismaking met Eddy de onderwijsrobot was de start van een bijzonder project binnen haar stichting. Zij en haar collega's besloten om Eddy te integreren in het onderwijs van, om te beginnen, drie basisscholen. "Onze leerlingen zullen in hun verdere leven veel met robotica te maken krijgen. Het Eddy-project is een ideale manier om ze daarop voor te bereiden. Wat ons betreft...

Video

Bekijk video's met en over Eddy -
en doe inspiratie op voor je eigen lessen!

Emoties en emoticons

Lesactiviteit #1

Weetwoorden

Lesactiviteit #2